Hout & luchtvochtigheid

Bbbbr, wat is het koud buiten !

Wanneer de temperatuur buiten daalt, wordt de verwarming binnen wat hoger gedraaid en gaan we onze huizen minder verluchten. Verder beschikken vele nieuwbouwwoningen over een ventilatiesysteem dat de droge lucht binnenhaalt. Hier en daar brandt een gezellige houtkachel. Dit alles maakt dat de luchtvochtigheid in onze woningen fors kan dalen.

Hout is een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Bij een normale huiskamertemperatuur dient de relatieve luchtvochtigheid best rond de 50-55% te liggen. Niet toevallig is dat ook de ideale luchtvochtigheid voor onze gezondheid!

Bij een lage luchtvochtigheid, zal hout krimpen waardoor de voeg tussen planken groter wordt. Indien te lage luchtvochtigheid langer aanhoudt of drastischer daalt, kunnen uw vloeren of deuren onherstelbare schade oplopen: er ontstaan barsten en/of scheuren. Deze problemen kunnen allemaal voorkomen worden en vallen niet onder de garantie van de parketvloeren of deuren.

Beter voorkomen dan genezen!

Grijp dus tijdig in en laat het zover niet komen! De Plankerij geeft je bij deze graag enkele tips om de luchtvochtigheid ook tijdens de winterperiode op peil te houden:

  • Plaats een luchtbevochtiger.
  • Dweil je parket regelmatig met water en een passende parketzeep .
  • Hang waterbakjes aan de verwarming.
  • Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
  • Verlucht je huis voldoende.
  • Plaats planten die water verdampen.
  • Controleer de temperatuur van de vloerverwarming: zorg dat deze niet ingesteld staat boven +/- 28°C.

Luchtbevochtigers zien er vaak onaantrekkelijk en saai uit. De Plankerij koos daarom voor de luchtbevochtigers van Stadler Form: zij doen perfect hun werk én zien er ook nog eens leuk uit.

Kom langs onze showroom of neem contact met ons op voor meer informatie !