Onderhoudsproducten & toebehoren

Een eiken parket is voor het leven...hou je vloer daarom steeds in topvorm door een juist onderhoud.

Wekelijks onderhoud

We adviseren om de parketvloer regelmatig (wekelijks of tweewekelijks naargelang de ruimte en bevuiling) te dweilen met een parketzeep: dit product reinigt én voedt het parket. Door gebruik van dit product zal er minder snel een onderhoudsolie of nieuwe olielaag geplaatst moeten worden. Welk type parketzeep je nodig hebt hangt af van de afwerking van je eikenhouten vloer.

Enkele bijkomende tips:

  • Gebruik best koud of lauw water.
  • Gebruik best een katoenen dweil of een dweilmop. Synthetische dweilen houden de voedende bestanddelen van de zeep namelijk vast, waardoor er minder achterblijft op de vloer….
  • Dweil de vloer zonder naspoelen.
  • Werken met 2 emmers (zeepwater en spoelwater) kan nuttig zijn is wanneer de vloer sterker bevuild is.

Vlekken

Vlek op je mooie vloer?  Een ongelukje is snel gebeurd.  Eventuele vlekken kan je best eerst te lijf gaan volgens een “zachte aanpak”:

  • Maak een mengeling van water met parketzeep (neem in verhouding een grotere hoeveelheid zeep dan bij het normaal onderhoud)
  • Poets best de hele plank met dit water-zeep mengsel om te vermijden dat je een zichtbare vlek wrijft.
  • Laat gerust  5 à 10 min  intrekken.
  • Ingeval van vetvlekken (chips,…) is het soms beter om even niets te doen, deze vervagen vanzelf na enkele weken / dweilbeurten

Lukt dit niet?  Dan kan je het zwaar geschut inzetten van een parket intensiefreiniger of andere producten speciaal ontwikkeld voor vlekbehandeling op houten vloeren.

Periodiek onderhoud

Een vloer is er om op geleefd te worden.  Dit betekent dat, afhankelijk van de gekozen afwerking, er na verloop van tijd gebruiksporen zichtbaar zullen worden.   Dan kan je je parketvloer opfrissen met een speciale intensiefreiniger.  Zorg er wel voor dat je na zo’n grondige reiniging het eikenhout terug voedt met een onderhoudsolie of oil conditioner.

Ziet je vloer er niet meer uit?  Dan kan je “all the way” gaan en je vloer volledig (laten) opschuren.   Heb je hiervoor nood aan professioneel advies?  Neem dan gerust contact op met ons of kom even langs in onze showroom.

Luchtvochtigheid

Voorkomen is beter dan genezen ! Ondanks zorgvuldige afwerking en een optimale bescherming reageert hout op klimaatveranderingen met uitzetten en krimpen: hout krimpt bij droogte en zwelt bij vocht. Deze natuurlijke werking houdt nooit op: hout is een natuurproduct. Het is daarom belangrijk om ten allen tijden een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% te behouden in de ruimte waar de parket geïnstalleerd werd.  Volg daarom, zeker tijdens de wintermaanden, de relatieve vochtigheid en temperatuur nauwlettend op door het gebruik van een vochtigheidsmeter en luchtbevochtiger. Zo creër je eveneens een aangenaam en gezond leefklimaat voor jezelf en je gezin..twéé vliegen in één klap.